Борисов: Законът за горите е лобистки - в полза на скиорите 14.06 | 13:33

И още от премиера: Никакви протести няма да спрат инвестирането в зимния туризъм

От Андриян Георгиев

Законът за горите наистина бил лобистки, но в полза на скиорите и сноубордистите – тези, които обичат зимните спортове и искат да спортуват на нормални съоръжения и без да се избиват на пистите. Това каза в Пловдив премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

По думите на Борисов законът е лобистки и по отношение на всички тези, които искали България да се върне на мястото, което е заемала преди в ски спорта. Според премиера по-скоро лобистки били тези интереси, които в момента говорят срещу този закон.

Борисов даде за пример, че в Австрия 12 хил. км писти са направени именно в горите.

"В закона, който бе прие у нас, в ясен текст се казва, че за 30 години могат да се правят ски писти без да се променя предназначението им", заяви Борисов.

Борисов заяви още, че до вчера у нас горите се били сечали безогледно, замирали са зимни курорти. В този смисъл нямало нищо рисково в промените в Закона за горите и той нямал притеснения по отношение на закона. По този начин в България щели да дойдат и много чужди туристи от съседни държави и щели да спортуват у нас, вместо например в Австрия и Германия. Освен това щял да се подобри и поминъка на хората от зимните ни курорти, като Банско и Вършец, например, ще дойдат и инвеститори, не само чужди, а и български.

На протестиращите в момента природозащитници премиерът каза, че никакви протести нямало да спрат инвестирането в зимния туризъм в България, хората, които обичат зимните спортове, щели да могат да ги практикуват в едни нормални условия у нас, с хубави влекове и съоръжения около тях, така както било навсякъде в Европа.

На въпроса защо въпреки всичко законът е бил приет чак на трето четене от депутатите, премиерът каза, че това е било по негово настояване, тъй като един от текстовете е трябвало да се промени в последния момент. Обадила му се е Меглена Плугчиева, за да му каже, че един от текстовете в закона ще даде възможност на някой, ако иска, да може да си присвои ски писти,  и тогава той се бил намесил и законът е бил изтеглен, а текстът е бил преправен, така че да бъде приет окончателно след това.

Водещи

Най-четени