Брюксел дава 281,4 млн. евро за околна среда и климат 04.07 | 07:23

Ще се финансират 248 нови проекта по програма LIFE+

От Лазар Тодоров

Европейската комисия одобри финансирането на 248 нови проекта по програма LIFE+, която е фондът на Европейския съюз за околната среда.

Основните дейности, които обхващат проектите, са в областта на опазването на природата, изменението на климата, политиката в областта на околната среда и информацията и комуникацията по екологични въпроси във всички страни от Съюза.

Общите инвестиции са на стойност 556,4 млн. евро, от които 281,4 млн. евро ще бъдат предоставени от ЕС.

"Радвам се да видя и тази година, че с все по-голям дял от проектите по програма LIFE се подпомагат действията в областта на климата. Искаме да подобрим това още повече – в новата програма LIFE за периода 2014 – 2020 г. са предвидени над 850 млн. евро за подобни действия. Така средствата, изразходвани за действия в областта на климата, ще се увеличат приблизително 3 пъти." заяви комисарят по действията в областта на климата Кони Хедегор.

LIFE+ е европейският финансов инструмент за околната среда с общ бюджет от 2,14 млрд. евро за периода 2007 – 2013 г. Чрез проектите по LIFE+ Природа и биологично разнообразие се подобрява природозащитният статус на видове и местообитания, застрашени от изчезване.

Водещи

Най-четени