В Европа обсъждат идеи за транспорт, който няма да бълва CO2 13.04 | 18:50

Екоминистрите започват разговор екологизирането на транспорта

От iNews.bg

Министрите на екологията в ЕС се събират на неформално заседание на 14 и 15 април в Амстердам, в което ще участва и Ивелина Василева.

Ще бъдат разгледани възможности и мерки за екологизирането на транспортният сектор, отговорен за приблизително 25% от всички CO2 емисии в Европейския съюз. На съвместна сесия с министрите на транспорта ще бъде обсъдено как да се постигне намаляване на вредните емисии в сектора посредством иновации в областта на автомобилните технологии, алтернативните горива и производството и разпространението на енергия.

В светлината на приетото през декември 2015 г. в Париж глобално споразумение по изменението на климата, министрите ще обменят мнения по постигането на глобални решения за авиацията и морския транспорт.

Предвид международния характер на двата сектора, ЕС работи съвместно с международната общност за разработването на конкретни и ефективни мерки с глобален обхват. Прогнозираният ръст на емисиите в авиацията и морския транспорт прави действията спешни и важни, за да бъдат постигнати целите, заложени в Споразумението.

Водещи

Най-четени