ВЕИ секторът продължава да се бунтува срещу такса "достъп" 17.01 | 15:04

Премиерът обаче не бил склонен да обсъжда отпадането ѝ

От Петър Чернев

Българската фотоволтаична асоциация продължава да настоява да отпадне таксата за достъп до мрежата за фотоволтаиците. Тя за пореден път потвърди позицията си по време на конгрес, в който взеха участие представители на различни партии от опозицията, сред които "Коалиция за България" и "Движение България за гражданите".

Представители на ГЕРБ, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и ресорното министерство нямаше, въпреки че те са били поканени, информира Econ.bg

Председателят на БФА Никола Газдов разказа, че премиерът Бойко Борисов вече е станал пълен привърженик на зелената енергия. Това е станало ясно по време на вчерашната среща на правителството с организацията "Зелените алтернативи против АЕЦ" и с шефа на БФА.

Според Газдов промяната в позицията на министър-председателя е нещо много хубаво, но трябват и дела. За да могат да се случват нови проекти, са нужни промени в настоящото законодателство. Необходимо е и отпадане на определената от шефа на БФА като дискриминационна и незаконна такса "достъп”.

По време на вчерашната среща премиерът не е бил склонен да говори за отпадането ѝ.

За момента няма обявили фалит оператори на ВЕИ инсталации заради спорното плащане, което беше въведено през есента на миналата година. Това е станало възможно, тъй като банките са разсрочили плащанията, които очакват.

Водещи

Най-четени