Вечният лед в Сибир се топи! Какво се крие под него? (СНИМКИ) 31.05 | 13:29

Мегасвлачище разкрива тайните под кратера Батагайка

От iNews.bg

За никого не е тайна, че вечният лед и сняг в Сибир е на път да изчезне. Климатичните условия се променят толкова бързо, че сякаш от нищото в покритата от сняг територия, се образуват огромни дупки. А ледниковият терен започва буквално да "бълбука" под краката на хората, пише rolloid.net, цитиран от Нова телевизия. 

Научно изследване разкри един от най-големите кратери в Якутия, познат на населението на областта като "Вратата за подземния свят". Той се е разраснал толкова бързо, че разкрива отдавна погребани гори и трупове, може би от 200 000 години - от началото на климатичните регистри.

Познато като кратера Батагайка, мегасвлачището е едно от многобройните пропадания на земни маси, които се появяват в Сибир през последните години. Според изследователите обаче Батагайка, която е на около 660 км северозападно от столицата на Якуцк, може би е природна аномалия.

Но не всички новини са лоши. Според последното оповестено научно изследване са намерени останки от бик, мамут и кон от преди 4400 години. Експертите смятат, че подземните слоеве, открити от кратера, могат да разкрият какъв е бил климатът преди 200 000 години, както и да се направят прогнози за това как ще се променят климатичните условия в бъдеще, включително в Сибир. 

Водещи

Най-четени