Виждали ли сте Гигантско пеликаново цвете? (ВИДЕО) 04.10 | 13:39

Багрите му красят Университетската ботаническа градина в Балчик

От Теодора Кокаланова

Университетската ботаническа градина в Балчик посреща есента с багрите на Гигантското пеликаново цвете. От парка се хвалят, че това е единственият десетгодишен екземпляр на тропическата лиана Aristolochia gigantea Mart.

"В градината растението разцъфтя за първи път през тази година във форма, която наподобява устата на пеликан", отбеляза Десислав Димитров, куратор на растителна колекция и хербариум.

По думите му цветовете на впечатляващия вид надхвърлят на дължина 30 сантиметра и погледнати откъм гърба, напомнят чифт бели дробове с канал, водещ към торбичка.

Пеликановото цвете, обагрено в бяло и червено, на пипане е като кадифе, а със силната си миризма привлича насекоми. "Цветето е истински капан за мухи, които могат да се освободят едва когато власинките във вътрешността на околоцветната тръбичка изсъхнат", пояснява специалистът.

Родина на Пеликановото цвете са тропическите райони от Панама до Бразилия. То е част от слабо представеното в България семейство Aristolochiaceae или Вълчеябълкови, допълва БТА. Подобно на събратята си и видът, разтворил цветове в Балчик, съдържа отровната аристолохиева киселина.

"Гигантското пеликаново цвете въобще не е опасно за посетителите, ако решат да го помиришат", посочват ботаниците в университетската градина. Очаква се цветовете на тропическата лиана да красят парка до последната десетдневка на октомври. Насладете се на красотата му във видеото!

Водещи

Най-четени