Високите температури стряскат птиците у нас 21.01 | 12:39

Отчита се спад на зимуващите водолюбиви видове

От Теодора Кокаланова

38-мото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас показва намаляване на крилатите представители, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците.

Необичайно топлото време през този период в страната е довело до отчитането на по-малко "северни" видове птици от обикновено. Температурните рекорди регистрирани през последните няколко дни са довели странни аномалии в природния свят.

Поради високите температури,  зимуващите у нас птици са предпочели да останат на север и да не прелитат по-далечните разстояния до нашата страна.

По Черноморското крайбрежие и река Дунав, известни с разнообразната си гама от птици, преобладават гъските. Те, заедно с белочелите водни кокошки и зеленоглавите патици, са най-често срещаните представители у нас.

Огромен интерес предизвиква черногушият гмуркач в редица вътрешни водоеми в различни райони на страната. Нетрадиционните места пък от своя страна са завзети от видове като саблеклюни, кокилобегачи и бели ангъчи.

Тундровите лебеди и морските орли впечатляват със своето очарование и сила. Освен многобройните гъши ята пред биноклите на преброителите преминаха и други интерени пернати, като малките и големи нирци.

Водещи

Най-четени