Втората кабинка на Банско без достъп за автомобили 03.01 | 16:25

Разрешението за строеж касае само това на лифтове, влекове и ски зони, каза Димов

От iNews.bg

Екоминистърът Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили. Той обяви това по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предаде БГНЕС. Той отговаря на въпроси на граждани за Национален парк "Пирин” чрез жива видеовръзка.

Министърът каза, че в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с колите си, което увеличава замърсяването в района. "Разпоредил съм на ръководството на "Пирин” да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите”, каза Димов, цитиран от бТВ.

Той отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди. В 2% от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище.

Изграждането на спортни съоръжения обхваща единствено това на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти, за пореден път през последната седмица подчерта Димов.

Той обяви още, че към днешна дата във ведомството му не е постъпвало предложение за изграждане на втори кабинков лифт над Банско. И допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната.

Водещи

Най-четени