Възстановяват гората на Витоша и уволняват виновните 12.11 | 11:49

Още не е ясно кой е унищожил дърветата, доброволци дебнат кой ще дойде да си прибере машините

От iNews.bg

Дърветата, които бяха изсечени незаконно на Витоша, ще бъдат засадени отново. Служителите пък, които са допуснали унищожаването на горичката, ще бъдат уволнени. Това обяви в ефира на бТВ зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Повторното залесяване ще приключи до края на този месец.

Костов обясни, че изсичането на дръвчетата не е било по план. Фирмата, която го е направила, е имала разрешение и задача за почистване на терена, включително и от изсъхнали дървета, но само толкова. Разширяване на пистата не е било планирано нито разрешавано. Проблемът обаче е, че не се знае чии са машините, които са работили на мястото, тъй като почистването на сухите дървета е било възложено на дърводобивна фирма, която обаче не разполага с такава техника, каквато в момента има на терена.

Той допълни, че между 30 октомври и 6 ноември нещо се е случило и отговорните лица, тези, които стопанисват територията - инспекторите от Природния парк, горски, лесничеи – казват, че не знаят чия е техниката и кой я е вкарал. Това, според зам.-министъра, е недопустимо, тъй като когато ти се даде една територия да я управляваш, периодично трябва да наблюдаваш какво се случва там.

Именно поради това сега не се знае кой е собственикът на машините на терена. Министерството също не може да установи чия е техниката. Затова с разследването ще се занимават полицията и прокуратурата, обясни Костов. В същото време петима природозащитници доброволно са започнали да дават дежурства през нощта, за да не дойде някой тайно да си прибере машините и да не може да се установи чии са били.

Зам.-министърът обясни, че в района на пистата "Витошко лале" преди 3 години доброволци са засадили около 5000 дръвчета. Унищожените сега са най-много стотина. От Природен парк-Витоша са установили наличието на машините в района, но без хора около тях, още на 6 ноември. Но са сигнализирали чак на 9 ноември, обясни зам.-министърът на земеделието. Той разкритикува и действията на отговорните служители, които не са правили достатъчно често проверки. "Не може една проверка да е направена на 30 октомври, а следващото посещение на терен да бъде на 6-ти", категоричен е Костов.

Водещи

Най-четени