Възстановяват растителни и животински видове в парк "Витоша" 17.12 | 13:38

Предвидени са редица дейности по нов проект

От Елена Кирилова

Растителните и животинските видове в Природен парк "Витоша” ще бъдат възстановени от специалисти по нов проект по програма "Околна среда”, съобщава БТА.

Общата стойност на проекта "Дейности по устойчиво управление на Природен парк "Витоша” е 5 240 300 лева. Европейският фонд за регионално развитие ще финансира почти целия проект, като ще отпусне 4 454 255 лева. От българска страна ще бъдат дадени 786 045 лева.

Предвидено е възстановяване на мочурни, алувиални, ацидофилни гори и торфища. Освен това специалистите ще изградят и ще се погрижат за опазването на местообитанията на жълтокоремната бумка и европейския лалугер.

Идеята е и да бъдат подобрени миграционните пътища на рибите и да се разшири системата за регистриране на изстрели и следене на дивите кози в района.

Проектът предвижда ремонт и възстановяване на алейната мрежа, кътовете за отдих, скарите, стълбовата маркировка, мостовете, заслоните и чешмите. Експертите ще обогатят експозициите на витошките музеи и ще актуализират Плана за управление на парка.

Водещи

Най-четени