Възстановяват редки и застрашени дървесни видове в 10 природни парка 21.03 | 15:56

Ще бъдат възстановени 21 хил. ха гори, уверяват от ИАГ

От Андриян Георгиев

Вече са завършени подготвителните дейности за опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 места в българските гори от Натура 2000, съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

По този начин се популяризират добрите практики за опазване и възстановяване на защитени зони в горите върху площ от 21 хил. ха.

Ще бъдат възстановени горски и крайречни местообитания.

Предвидено е залесяване с фиданки и резници от ясен, дъб, бук, клек, тис, черна елша и др. Ще се създаде маточник за местни тополови видове.

Ще бъдат възстановени 13 характерни растителни вида, като бяла и жълта водна лилия, рилска иглика и ревен. Предварително е направено проучване кои места са най–подходящи за възстановяване и са подбирани най-добрите техники.

Предвидените територии за консервационни дейности вече са набелязани и е изготвена карта за всяка зона. Направени са и технологични планове за залесяване от партниращите до скоро държавни горски и ловни стопанства, одобрени от Регионалните дирекции по горите и РИОСВ. 

Голяма част от фиданките са произведени и предстои тяхното залесяване на определените места.

Създаден е маточник от черна топола и бяла върба в тополовото стопанство в Пазарджик. 

 Започнало е и отглеждане на млади гори в Странджа по т.нар. Заарландски метод.

Първата група редки растения са засадени в две зони - Персина и Витоша.

Изградени са мостове, дървени скари, туристически места за почивка и информационни и насочващи табла.

Поради сушата през летните месеци на 2011 г. сериозно е засегнато възстановяването на растенията в блатата по река Дунав. За разрешаването на този проблем са предвидени мерки, включващи събирането на репродуктивен материал и използване на различни подходи за засаждане.

Проект "Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 Натура 2000 места в българските гори” се изпълнява по европейската програма "LIFE +”. Продължителността му е четири години и шест месеца и трябва да приключи през юни 2014 г. Общата му стойност 1 236 834 евро.

ИАГ е координиращ бенефициент , а партньори са Световният фонд за дивата природа, Семеконтролна станция - София, Тополово стопанство - Пазарджик и дирекциите на 10 природни парка – Българка, Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир, Русенски Лом, Сините камъни, Странджа, Шуменско плато. Всички тези паркове са най-посещаваните защитени природни зони в страната.

Водещи

Най-четени