Германските градове - най-еко в Европа 23.06 | 14:59

Изследването обхваща 12 от най-големите германски градове

От Петя Михайлова

Според независимо изследване, поръчано от компанията Siemens на центъра Economist Intelligence Unit, германските градове са сред най-екологичните в Европа, съобщи lenta.ru

В хода на изследването 12 от най-големи германски градове са оценявани по 8 показатели, сред които чистота на въздуха и водата, обема на отделените вредни вещества, ефективността на системата за преработка на отпадъци и нивото на потребление на електроенергия от сгради. През 2009 г. по подобни критерии бяха оценявани 29 големи европейски града.

10 от общо 12-те германски града града получиха оценка "над средната" или 4 от 5 възможни точки.

Според резултатите сградите в Германия потребяват средно с 20% по-малко енергия в сравнение със сградите в други европейски градове. Освен това в Германия се изразходва два пъти по-малко вода.

Според авторите на изследването по редица параметри Германия съществено се отличава от другите европейски градове. Съседите изпреварват германците по отношение на степента на използване на възобновяеми енергийни източници. Освен това немските градове отделят в атмосферата значително по-голямо количество въглероден двуокис.

Водещи

Най-четени