Гигантски вълноломи ще пазят Япония от цунами 25.03 | 09:51

Властите обмислят 400-километрова бетонна защита, но има и "зелено" решение

От iNews.bg

Преди четири години опустошително цунами, предизвикано от мощно земетресение, се стовари над голяма част от североизточното крайбрежие на Страната на изгряващото слънце.

В опит да защитят крайбрежните райони от подобни стихийни бедствия властите се съсредоточават в строителството на 400-километрова верига вълноломи.

Стойността на проекта е около 820 млрд. йени (6,8 милрд. долара). Скептиците твърдят, че масивни бетонни бариери ще нанесат вреда на морската екология, ще унищожат видове и ще попречат на риболова, от който се изхранват много жители на региона.

Но привържениците на идеята смятат, че строителството на такъв вид защита е необходимо – или поне за известно време, докато жителите на региона не успеят да се преселят в по-високо разположени участъци. При това строителството на вълноломите ще осигурява работни места.

"Видът на огромен 12,5-метров вълнолом ще разваля пейзажа, тъй като ще прилича на огромна затворническа стена", оплаква се Казутоши Масаши, 46-годишен жител на северния пристанищен и риболовен град Осабе.

Но парадоксът на такива проекти, според експертите, е доста по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед. Той се заключава в това, че вълноломите могат да намалят някои щети, но не и да ги изключат напълно. Освен това населението измамно ще се чувства защитено. Така много от 18 500-те души, загинали или изчезнали безследно по време на бедствието през 2011 година, просто не са се вслушали в предупрежденията.

До какво може да доведе строителството на изкуствени защити и има ли друго решение, можете да научите в Мегавселена.

Най-четени