Граждани излязоха на улицата, искат да опазят Банско 17.01 | 19:33

Гражданите са готови да излизат на протест всеки ден, докато исканията им не бъдат изпълнени

От Владислав Рашков

Протестиращи срещу застрояването на Банско се събраха пред паметника на Патриарх Евтимий в София, за да изразят несъгласието, информира агенция "Фокус". Множеството от хора предизвикаха временното затваряне на участък на ул. "Граф Игнатиев", спирайки трамвайното движение.

След това протестът продължи в шествие по лентата на ул. "Георги Раковски" и по бул. "Цар Освободител". Тук движението бе блокирано, а протестиращите продължиха към Народното събрание.

Недоволните скандираха Мафия” и "Искаме природа, а не бетон”.

"Невъзможно е на Банско, където имат 60% надвишаване на концесията и нелегално изсичане на дървета, да се опитват да изсичат още и още", това каза представител на природозащитните организации Борислав Сандов.

Гражданите се заканиха всеки ден да протестират против застрояване.

По-рано днес жители на Банско излязоха на протест, за да искат разширение на ски зоната. За 15 минути движението на входа на града бе блокирано, а банскалии държаха плакати с надписи "Пирин не е на зелените" и "100 % еколъжи". Те отново се обърнаха към природозащитници и правителството, че не съществуват екологични и законодателни пречки за исканията им.

"Ние сме благодарни на правителството, че се вслушаха в аргументите на населението в Пиринския край. Посрещнахме с голямо одобрение новината от Министерския съвет, с което се задвижва процедурата по развитие на нашата ски зона", каза председателят на инициативния комитет в Банско Малин Бистрин.

По-рано тричленен състав на Върховния административен съд срещу решението на министерството на околната среда, с което преди две години бе одобрена направата на нов четириседалков лифт в местността "Платото", част от Националния парк "Пирин". С това решение, което не е окончателно на практика съда легитимира застрояването над града.

Водещи

Най-четени