Да се посветиш на совите 11.04 | 17:07

В продължение на 27 години, институтът Denver Holt of the Owl изучава поведението на ушатите сови в горите на САЩ

От Марио Евстатиев

Да се посветиш на изучаването на едни от най-интересните птици в природата - совите. Това освен забавно, може да бъде и изключително трудоемко, а дори и опасно.

Природонаучният институт Denver Holt of the Owl от САЩ, щата Монтана, е посветил 27 години научна дейност на живота, размножаването, миграцията и поведението на ушатите горски сови, обитаващи горите на Мисула.

Експертите на научното учреждение маркират всяко животно със специален чип-маркер и по електронен път проследяват неговото движение в природата. В 90 километровата ивица в щата Монтана са маркирани над 1700 птици, намерени са и 225 гнезда.

Благодарение на технологиите, учените могат да наблюдават поведението на птиците през нощтта чрез инфрачервени камери, монтирани на мачти, маскирани в дървета или храсталаци. По този начин те могат да събират допълнителна информация за миграцията и ловните им похвати.

Да уловиш такава птица, за да бъде маркирана, е малко опасно, особено ако не си със специални ръкавици. Совите имат много здрави крака с изключително остри нокти. Освен това, тъй като са хищни, те могат да нападнат човек, ако се почустват застрашени.

Водещи

Най-четени