Да събираме старите електроуреди, призовават евродепутати 04.10 | 17:38

Трябва да се намали бюрокрацията обаче, която присъства дори и в тази област, коментират в Комисията по околна среда към ЕП

От iNews.bg

Комисията по околна среда към Европейския парламент (ЕП) призова европейците да събират старите електроуреди на специални сметища. Хората трябва да бъдат окуражавани да вършат това, се казва в специална резолюция на депутатите.

Документът беше приет с 52 гласа "за", 1 "против" и петима въздържали се. Изявлението е по повод на разглеждането на Директивата за управлението на електрическия боклук, която ще влезе в пленарната зала през януари 2012 година.

"Събирането на електронен боклук е добро и за околната среда, и за икономиката", коментира докладчикът по темата в парламентарната комисия Карл-Хайнц Флоренц.

В резолюцията депутатите записаха, че целта е до 2016 година да бъде събиран около 85% от електронните отпадъци в общността. Голяма част от тях пък трябва да бъдат рециклирани.

Много хора и сега изхвърлят по-големите електроуреди на специални сметища, но малките често отиват в обикновените кофи за смет. А в тях също има вещества, които замърсяват околната среда, допълват европейските депутати.

За да се окуражат хората обаче трябва да бъде намалена бюрокрацията, която съществува дори и тук, допълват депутатите. Трябва да бъде намален и незаконният износ на електронни отпадъци към страни от Африка или Азия, където те се оползотворяват, но едва ли се спазват изискванията за опазване на здравето на служителите.

Водещи

Най-четени