Димов увери еколозите: Няма да има сеч в Пирин 06.07 | 12:52

WWF скочиха срещу новия план за управление на националния парк

От iNews.bg

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с представители на природозащитни организации във връзка с внесената петиция по плана за управление на Национален парк "Пирин", предаде Дарик.

Представителите на WWF изразиха опасенията си пред екоминистъра, че проектът за нов план за управление на парк "Пирин" дава възможност за стопански сечи върху 60% от територията му при нула досега и за 12,5 пъти по-голямо застрояване".

Еколозите настояха документът да бъде върнат и преработен, като в него бъдат отразени забележките от природозащитните организации. 
 
По-късно министърът проведе среща и с представители на компанията "Пролес  инженеринг" (изработила новия план) и на дирекцията на Национален парк Пирин. Според тях пък "да се твърди за огромна сеч в парка е груба манипулация върху общественото мнение".

"Планът е разработен според всички законови изисквания и процедури. В него не се допуска и строителство", категоричен е Антоний Стефанов от "Пролес инженеринг". То увери, че над 96% от забележките от общественото му обсъждане, изпратени от WWF и останалите неправителствени организации, са отразени и взети предвид.

По думите му планът се съобразява със Закона за защитените територии в чл. 21, т. 2, а именно "Забрана за производствена дейност, с изключение на поддържащи и възстановителни дейности в горите, земите и водните площи".

Изпълнителят е въвел допълнително ограничение за такива дейности в горите на възраст над 100 години. Стефанов е твърдо на мнение, че този план за управление на "Пирин" е изцяло съобразен със строгите изисквания на ЮНЕСКО.
 
Експертите на МОСВ, наблюдавали процеса, потвърдиха, че в плана няма предвидени сечи и не може да се говори за такива върху 60% от територията на парка. Те опровергаха и твърдението на WWF, че в досегашния план е имало нулеви сечи.

През изтеклите 10 години от действието на План‘2004, поддържащи и възстановителни дейности (санитарни и по-малко отгледни сечи) са извършвани година за година след проверка на терена и утвърждаване на списъка с насажденията от Национална служба за защита на природата и МОСВ. Общо за периода от 10 години са били отсечени средно по 2380 куб.м годишно, което е твърде малко в сравнение с прираста на гората, който е 72640 куб.м годишно, твърдят от ековедомството.

Водещи

Най-четени