Дни на планинската вода и природния зеолит в Тетевен 12.06 | 16:35

Форумът се проведе за девета поредна година

От iNews.bg

На 11 юни 2018 г. в Тетевен се проведе събитието ,,Дни на планинската вода и лечебния туризъм" на вила ,,Червен". Форумът е емблематичен за града и се провежда за девета поредна година. Тази година името му беше променено на ,,Дни на планинската вода и природния зеолит".

Форумът, както и през изминалите години, се организира от Научноизследователския център по медицинска биофизика /НИЦМБ/ в партньорство с Община Тетевен. Проф. Игнат Игнатов, директор на НИЦМБ, каза, че: ,,Посоките на събитието са: от една страна за популяризирането на Тетевен като туристическа дестинация и от друга – очертаваща се възможност в града да се бутилира вода, носеща името ,,Тетевен" и това да бъде една от бизнес дейностите на града".

Събитието се откри от г-н Борис Врабевски – зам.-кмет на Тетевен. Заедно с него присъства и г-н Свилен Русинов – зам.-кмет на Тетевен. Проф. Игнат Игнатов благодари на д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Тетевен за дългогодишното съдействие в организацията на форума.

Тетевенският професор разкри нови свойства на планинската вода, свързани със здравето. Ивелина Врабевска-Цветкова – физик, и ученици от СУ ,,Георги Бенковски" Тетевен показаха разликата между планинската изворна вода и минералната. Д-р Юлияна Пешева от Солун обясни каква е връзката между психичния статус на даден човек, стреса и дехидратацията. Присъстващите на форума бяха запознати какво точно представлява минералът природен зеолит. Той е български минерал, намиращ се основно в Родопите. Обществото често се интересува от това как да се пие пречистена вода, подобна на планинската. Именно една от възможностите за пречистване е зеолитът. Бяха представени и природни продукти тип конфитюри, произведени в Унгария. При специални условия, в тях, се запазват флаваноидите /една от възможностите за антиоксидантно въздействие/.

Водещи

Най-четени