До 2 седмици става ясно дали ще има пари за завода за отпадъци в София 06.06 | 17:45

Според министъра на околната среда подадените документи в ЕК са получили висока оценка

От iNews.bg

В рамките на две – три седмици се очаква Европейската комисия да одобри две от съоръженията на интегрираната система за управление на столичните отпадъци – това са компостиращата система за биоразградими отпадъци и депото за отпадъци. Тази информация съобщи пред медиите министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

"Софиянци ще имат скоро своя завод и не трябва да имат никакви притеснения по този въпрос", каза тя.

Документите, които са подадени в Европейската комисия, са получили убедително висока оценка, а депото за отпадъци вече е на етап финализирана обществена поръчка за строител и строителен надзор.

iNews припомня, че през юли 2009 г. изтече срокът за привеждане на всички сметища на държавите членки с правилата в Европейския съюз. До 2014 г. те могат да използват 14 индустриални сметища, несъответстващи на нормите на ЕС.

На 20 декември 2009 г. Европейската комисия обявява, че стартира наказателна процедура срещу България, заради неподходящи инсталации за елиминиране на битовите отпадъци в София. През този период страната е в ситуация на криза по отношение на боклука, като община Пловдив се ангажира да приеме 100 хиляди тона софийски отпадъци.

Министерствата на външните работи, на околната среда и водите, както и Столична община изпращат писмено възражение към ЕК по повод започване на наказателната процедура. В него се посочва, че общината е в процес на обновяване на поръчката за проектиране и строителство на завод за отпадъци.

През януари 2010 г. Столична община отваря офертите на кандидатите за участие в открита процедура за "Проектиране и строителство на завод за механично-биологично третиране на отпадъци на площадка "Садината". За участие документи подават девет кандидати.

През март Върховният административен съд потвърждава на последна инстанция оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на инвестиционния проект, с което отпадат последните пречки пред Столичната община да започне изграждането на завода и да получи европейското финансиране на проекта.

Оттогава се очаква одобряване на проекта за финансова помощ от ЕС.

Междувременно от министерството в понеделник съобщиха още, че са направили проучване за възможността продуктите от завода да се изгарят в ТЕЦ "София". В момента се обработват резултатите и, ако те покажат, че проектът е добър, то той ще бъде обект на финансиране в следващия програмен период.

"Заводът за отпадъци се развива точно, както сме си го представяли. Няма никакви драми и проектът ще се случи", заяви министър Нона Караджова. 

Освен това са изградени системи за ранно идентифициране на серен окис в градовете Парник и Гълъбово, с което се решава и този дългогодишен проблем на замърсяване за тези два района, коментира още министърът.

В момента текат проверки за състоянието на плажовете и заведенията по Черноморието, допълни Караджова. Те се извършват от регионалните инспекции по околна среда и води, басейновите дирекции и РИОКОЗ. Проверките ще приключат до месец.

Водещи

Най-четени