Дългокосмести кози дефилират в Крупник 23.12 | 17:10

Изложение показа редки домашни животни. Целта е да се опазят видовете

От Диана Цветкова

Дългокосмести кози, овце, коне, кучета и други домашни животни от редки и застрашени от изчезване породи са показани на първото по рода си изложение в село Крупник.

Изложението се организира от Асоциацията за опазване и развъждане на редки домашни животни съвместно с общинската управа в Симитли.

Асоциацията е създадена от група ентусиасти, разтревожени от критичното положение на някои редки видове  домашни животни, каквато е дългокосместата коза, разказва Михаил Станчев от организацията пред БТА. Желанието им е да обединят стопаните на такива животни за тяхното развъждане и опазване в най-чистия им вид.

Най-важната ни цел е откриването на още такива животни, защото на територията на България все още има запазени стада, макар и малко на брой, каза Станчев.

Навремето дългокосместите кози са били доста разпространени, но в момента са в списъка на изчезващите. Отделни малки стада има основно в планинските части на България – Родопите, Стара планина, Пирин.

Има още една асоциация със сходна дейност, която работи за  запазването на породата. Надявам се в бъдеще да можем да съгласуваме усилията си и да работим заедно, защото задачата ни никак не е лека, допълва Михаил Станчев.

Сред присъстващите заедно с животновъдите бяха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, представители на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, на Националната асоциация на земеделците и животновъдите "Струма  2012", кметове на населени места.

Водещи

Най-четени