Дървени небостъргачи над джунглите от бетон 23.03 | 18:13

Може да вдигнем и над 30 етажа от дърво, мечтае канадски архитект

От Нели Минчева

В съвременното строителство, в което властват стоманата и бетонът, дървените конструкции се считат за сравнително неустойчиви, подходящи единствено за по-малки и ниски сгради.

Няколко архитекти по света обаче мислят за промяна на тази представа и планират изграждането на небостъргачи от дърво, които да разрушат монотонността на пейзажа в бетонните джунгли на модерните градове.

Един от тези специалисти е канадският архитект Майкъл Грийн, пише CNN. Собственикът на проектантската компания Michael Green Architecture има планове за 30-етажен дървен небостъргач във Ванкувър. Негови колеги пък чертаят скици на 17- и 20-етажни постройки в Норвегия и Австрия, отново изградени почти изцяло от дърво.

"Смятаме, че можем да издигнем и повече от 30 етажа", казва Грийн. "Спряхме да изучаваме дървения материал преди около 100 години (когато масово започват да се използват стомана и бетон); сега търсим напълно нова система, в която да се използват дървени строителни материали."

По думите му модерните дървени материали съществуват вече от около 20 години, но до съвсем скоро те са представлявали напълно нова ниша, отнасяща се единствено до свръхлуксозните и скъпи сгради.

"Истинската промяна идва тогава, когато започнем да мислим за климатичните промени. Стоманата и бетонът са страхотни, но не и приятелски настроени към природата", казва архитектът.

Естествено, изсичането на дървета с цел вдигането на небостъргачи също не е особено природосъобразни. Но според специалистите за околната среда няма проблем, ако се ползва дървесина от управлявани на принципа на устойчивото развитие гори (каквито са повечето в Европа и Северна Америка).

Що се отнася до функционалност и издържливост, според Майкъл Грийн внимателно построените високи дървени сгради няма да се различават особено от стоманените или бетонни конструкции. "В екстериора се използват каквито материали хареса архитектът: стъкло, стомана, дърво, камък, всичко", обяснява той.

"Каквато и да е структурата (включително и дървена), тя така или иначе трябва да бъде защитена от външните условия – точно, както се прави и със сградите от стомана и бетон." Така, дори и конструкцията да е от дърво, е възможно на външен вид конкретният небостъргач да не се различава от своите стоманени събратя.

По-вероятно е обаче, ако даден инвеститор реши да издигне дървен небостъргач, то той да поиска това да се акцентира и във външния вид на имота. Поне докато подобен род строителство не стане масова практика.

Водещи

Най-четени