Държавата купила за ведомства и общини 44 хибридни и електромобили 18.01 | 11:06

Амбициите на екоминистъра в оставка били ековозила и в градския транспорт

От iNews.bg

През миналата година с финансова помощ от държавата са купени 44 електромобила и плъг-ин хибриди, който се ползват от министерства, общини и агенции, съобщи днес министърът на екологията в оставка Ивелина Василева. От няколко дни и тя се придвижва с кола на ток.

Парите за покупка на екологичните превозни средства идват от националния доворителен екофонд и са осигурени по програмата за насърчаване на изполването на електромобили и плъг-ин хибриди. Миналата година програмата имаше бюджет от 1 млн. лв., а за тази е осигурена същата сума.

Василева посочи, че амбициите са да се купуват не само коли, но и микробуси, други превозни средства, от полза за общините. Според министъра в оставка една от целите на програмата е да се демонстрират ползите от използването на по-чисти превозни средства.

В отговор на въпрос Василева посочи, че в България вече има стимули за покупката и употребата на електромобили, като за тях не се плаща за престой в зоните за платено паркиране, освободени са от данък, а дължимата екотакса е с 30% по-ниска.

Бърза сметка обаче показва, че при кола среден клас това ще рече спестяване на малко над 300 лв. годишно от данък и 41 лв. еднократно от екотаксата. Колите на ток обаче са около два пъти по-скъпи от идеентични като размери, но с традиционен двигател.

Според екоминистъра в оставка са нужни и мерки, свързани с подобряване на градския транспорт, което да накара хората да не ползват автомобилите си. Ивелина Василева допълни, че по оперативна програма "Околна среда" има 115 млн. лв., които са предназначени за мерки за подобряване на качеството на въздуха и общините могат да кандидатстват със свои проекти. Според нея трябва да се мисли и за ограничаване на влизането на коли в определи градски зони в дадени часови интервали.

По повод подобряване качеството на въздуха, имало и инициативи, свързани с по-чистото отопление. Сред тях са стимулиране на отоплението със сухи, вместо с мокри дърва и въвеждане на стандарти за въглищата за отопление. Идеята е в бита да се ползват само такива с по-малко сяра и прах.

Според Василева при втория кабинет на Борисов европрограмите, свързани с околната среда, се управляват ефективно и ефикасно. Като пример тя посочи завършването на 11 договора за подобряване на ВиК инфраструктурата. "Надявам се тази мобилизация и инвестициите да продължат", каза тя.

В отговор на въпрос тя увери, че "няма деление на общините на такива на ГЕРБ и други, като всеки, който си свърши работата и подготви добър проект, може да получи финансиране". Според Василева новото правителство трябва да следи как напредват всички започнати проекти с особено внимание на тези във Враца, Видин, Ямбол и Банско.

"Ако те не приключат в срок, не само ще има санкции и няма да тръгне втората фаза, но ще трябва да върнат и парите, дадени за първата", предупреди екоминистърът в оставка.  

Водещи

Най-четени