ЕК ни съди заради вятърните турбини край Калиакра 17.10 | 14:54

Те били заплаха за редица силно застрашени биологични видове

От Христина Рафаилова

ВЕИ секторът продължава да носи проблеми на страната ни. След като доведе до увеличение на тока миналата година и до дисбаланс в енергийната система, сега може да ни донесе и санкция от Брюксел.

Европейската комисия предявява иск срещу България пред Съда на ЕС, съобщават от представителството на институцията у нас. Причината е, че страната ни не е спазила задълженията си за защита на уникални местообитания на видове от голямо значение. 

От Брюксел стартират процедурата заради района на Калиакра. Там са издадени голям брой разрешителни за поставяне на вятърни турбини. Това е станало, без да бъде извършена адекватна оценка на въздействието върху околната страна. Този регион е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове. 

Според ЕК около Калиакра е дадена "зелена светлина" на хиляди вятърни съоръжения и около 5000 други проекта. 

Покрай тези паркове годишно минавали хиляди птици и прилепи по пътя си към Африка и обратно. До 100% от световната популация на най-застрашения вид гъски – червеногушата гъска – прекарват зимните месеци в няколко района в Калиакра и около нея.

От институцията признават, че страната ни е взела редица мерки през последната година, за да намали щетите от съществуващите съоръжения, както и за предотвратяването на изграждането на нови. 

С разрешаването на поставянето на турбините обаче България е нарушила едно от най-важните изисквания на Директивата на ЕС за местообитанията, като не е оценила тяхното въздействие върху околната среда. 

Водещи

Най-четени