ЕК преведе първите 60 млн. лв. по новата програма "Околна среда" 14.07 | 14:28

МОСВ ще даде ход на 15 проекта на общини за над 1 млрд. лв.

От iNews.bg

Европейската комисия е превела на България първите 60 млн. лв. По новата Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г.. Сумата е авансово плащане, за да започнем изпълнението на екопрограмата. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при откриване на форум по околната среда.

"Инвестициите по ОПОС са значителни и стратегически за страната и стимулират бизнеса, изтъкна екоминистърът, цитирана от БГНЕС. И отчете, че до момента 7000 работни места са създадени в хода на старата оперативна програма.

Василева припомни, че ресурсът по новата ОПОС е общо 3,5 млрд. лв.: 2, 34 млрд. лв. - за сектор "Води"; по "НАТУРА 2000" и биоразнообразие - 198 млн. лв.; за превенция от наводнения и свлачища - 153 млн. лв.; за подпомагане на качеството и чистотата на въздуха - 115 млн. лв.; и 92 млн. лв. ще са за техническа помощ по ОПОС.

Министърът посочи, че не случайно 70% от средствата по новата ОПОС са предназначени за проекти от сектор "Води". България трябва да изпълни поетия пред брюксел ангажимент да осъществи ВиК реформата, което ще стане с пари по ОПОС и със средства на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

"За свлачищата нуждите са много големи. За тяхното укрепване и геозащитни мерки ще бъде използван ресурс от общините и МРРБ, където проблемите са най-критични", обясни Василева.

С предвидените 115 млн. лв. ще бъдат подпомогнати мерки на общините за подобряване на качеството и чистотата на атмосферния въздух. Изискванията към тях са да монтират филтри на изходите, да подменят автопарковете си в обществения транспорт с по-екологосъобразни возила и др.

 

Първият комитет за наблюдение по ОПОС е одобри отправянето на 15 покани за проектни предложения към общини на стойност над 1 млрд. лв., каза още Василева.

Водещи

Най-четени