ЕК спря процедурата срещу забавянето на строежа на депо за отпадъци в София 06.10 | 17:11

Причината за решението е напредъка на проекта

От Ивайло Ачев

Европейската комисия спря завеждането на съдебно дело по наказателната процедура за неправилно прилагане на европейското законодателство при управлението на отпадъците в София, става ясно от съобщение на Министерството на околната среда и благоустройството.

"Виновник" за решението на Брюксел е постигнатия напредък в подготовката на втория етап на проекта за отпадъците на столицата, както и изпълнението на дейностите, включени в първата фаза. Строителството на депото вече започна, а общината обяви и търга за двете компостиращи инсталации.

До края на този месец в Брюксел ще бъде изпратено проектното предложение за втория етап от проекта, който включва изграждането на завода за механично-биологично третиране. Според анализа на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) най-добрият вариант е съоръжението да произвежда т.нар. RDF гориво – гориво, което се прави чрез изсмукване на влагата от отпадъчната маса и тънкото и нарязване на парченца. Ако това предложение се реализира, съоръжението ще струва около 200 млн. лева.

Общата стойност на проекта на Столичната община е 360 млн. лева, което го прави най-големият проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда”.

Водещи

Най-четени