ЕК стартира конкурс за зелени проекти 11.02 | 14:33

България ще получи специално внимание в рамките на кампанията

От Христина Рафаилова

Европейската комисия стартира конкурса "Свят, който харесваш" за нисковъглеродни проекти. В следващите три месеца създателите на зелени инициативи могат да изпратят историите си на успеха си при намаляването на вредните емисии.

В съревнованието ще могат да участват физически лица и организации, като мащабът на проекта няма значение.

"Това би могло да бъде електрически велосипед, който служи за транспортиране на товари, новаторски производствен процес, с който се намаляват емисиите на парникови газове и сметките за енергия, устойчива сграда или ефикасно решение за отопление". Това обяснява европейският комисар по действията в областта на климата Кони Хедегор, която даде началото на конкурса.

През май и юни посетителите на уебсайта на кампанията http://world-you-like.europa.eu/bg/ ще могат да гласуват за най-вдъхновяващата според тях инициатива. Специално жури ще избере трима победители от десетте проекта, получили най-голяма подкрепа.

Те ще бъдат наградени на специална церемония в Копенхаген през октомври тази година. Тя ще бъде организирана от международната инициатива за устойчиво развитие Sustainia, която се оглавява от актьора и бивш губернатор Арнолд Шварценегер.

Специално внимание в рамките на компанията се обръща на пет държави – България, Италия, Литва, Полша и Португалия. В тези страни проектите на националните победители ще бъдат представени на билбордове по време на национални кампании през есента на 2013 г.

Водещи

Най-четени