ЕРП-тата изключили зелените централи незаконно 05.04 | 16:48

Цари хаос и беззаконие, обяви шефът на ЕСО

От Христина Рафаилова

Беззаконие и хаос царят в енергетиката. Това каза шефът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов по време на заседанието на Обществения съвет към икономическото министерство.

Той обвини две от електроразпределителните дружества, че са престъпили закона, при изпълнението на една от мерките на енергийния министър Асен Василев за стабилизиране на системата.

Йотов обясни, че ръководеното от него дружество е изпратило указания на ЕРП-тата да изключат незаконните зелени централи. Две от тях обаче дръпнали шалтера на всички.

Спирането на 40 на сто енергийните паркове беше част от плана на министъра за стабилизиране на системата. То беше мотивирано с факта, че част от тях са работили в нарушение на закона, защото не са отчитали в реално време произведения от тях ток. 

Шефът на ДКЕВР  Евгения Харитонова заяви, че дружествата ще понесат санкции, ако са престъпили закона. 

Намаляването на такса пренос за износа на тока няма да е полезно за страната, добави той. Това беше едно от предложенията за разрешаването на проблемите в системата, което беше лансирано от синдикатите и от някои от експертите.

Според него, ако цената бъде намалена, ще изнасяме по-евтино електричество от това, което са плаща у нас.

По думите му в следващия месец нямаме шанс да продаваме  ток зад граница, тъй като водните централи в останалите страни работят с пълния си капацитет.

Шефът на ЕСО добави, че до сега подобна криза в системата не е имало. 

 

Водещи

Най-четени