Европейска нощ на прилепите в столичния зоопарка 11.10 | 09:30

Посетителите ще научат какво да правят, ако в дома им попадне „летяща мишка“

От iNews.bg

На 14-и октомври 2018 г. в Софийския зоопарк от 15:00 ч. ще се проведе второто за София събитие, част от 22-рата Европейска нощ на прилепите. Събитието се организира от Фондация "Наука за природата", съвместно с "Фортис Визио" ЕООД и Националния природонаучен музей при БАН.

Освен да се насладят на постоянната изложба "Тайнството на прилепите", всички гости ще имат възможност да научат интересни факти за единствените летящи бозайници и да получат отговор на въпроси като "Какво да правим, ако в дома ни попадне прилеп?”. За най-малките посетители има предвидени много изненади, както и различни работилници, в които те ще могат да рисуват и оцветяват, да си направят сами маска на прилеп, самите те да бъдат нарисувани като прилепчета, като междувременно научават много за малките ни летящи приятели.

Всичко това ще се случи на входа на зала "Аквариум, терариум и големи котки" на Софийския зоопарк, като в самата зала може да бъде разгледана прилепната изложба.

Знаете ли, че?

• Прилепите са бозайници, което означава, че раждат живи своите малки и ги хранят с мляко, а телата им са покрити с козина.

• Прилепите не са гризачи, въпреки че външно приличат на такива и някои хора ги наричат "летящи мишки”.

• Прилепите унищожават огромни количества насекоми, много от които са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи около 5 г, изяжда 3000 насекоми на вечер и само за един час може да изяде 1200 комара!

• Най-"старият” прилеп, чиято възраст е установена от човека, е на над 41 г.!

Събитието цели да информира гостите като им предостави много други любопитни факти за тези невероятни животни. Подобни мероприятия са особено важни за страната ни, която е дом на 33 от 35-те вида прилепи, срещащи се в Европа. С благоприятния си климат и уникалната си природа България съществено допринася за биоразнообразието на тези животни в световен мащаб. За съжаление ползите от съжителството ни с прилепите остават широко неразбрани, а хората по-скоро са незаинтересовани или се страхуват от тях.

Нощта на прилепите в Софийския зоопарк се организира с финансиране от Европейския съюз, предоставено по програма LIFE в рамките на проект "Живот под един покрив" LIFE17 NAT/BG/000602 (www.facebook.com/pg/LifeUnderOneRoof). Събитието е част от усилията на организаторите за повишаване на обществената осведоменост относно важността на прилепите за екосистемите, нуждата от тяхното опазване, развенчаване на съществуващите негативни митове и преодоляване на човешкия страх към тези малки бозайници.

Водещи

Най-четени