Европейците не са готови за масово навлизане на електромобилите 21.03 | 11:47

Едва 13% от анкетираните биха карали електрическа кола

От Ивета Бебова

Според проучване на консултантската фирма Deloitte европейците още не са готови за масово навлизане на електрическите коли.

Хората са силно заинтригувани от електромобилите, но голяма част от тях признават, че едва ли ще бъдат от първата вълна потребители, които ще си купят такава кола, съобщава английският вестник Independent.

31% от анкетираните 4760 души заявили, че едва ли биха карали такава кола, 16% казват, че със сигурност ще си купят електрическа кола, а 53% отговорили, че биха обмислили възможността.

Според проучването хората, които веднага биха си купили електрически автомобил, са млади мъже между 18 и 34 години. Интересуващи се от технологии, политически активни и силно загрижени за околната среда.

Групата от 53%, която казва, че би обмислила закупуването на електрическа кола, е от хора, които не са добре запознати с технологиите, но се безпокоят от ограничените запаси на петрол.

Според Deloitte едва 1% или 2% от хората наистина биха карали електрическа кола.

Очакванията на потребителите са доста нереалистични спрямо възможностите на съвременните електрически коли.

67% от хората смятат, че батериите на колата могат да се заредят за около два часа, но съвременните електрическите коли трябва да се зареждат цяла нощ, за да се напълно готови. Зарядните устройства, които могат да заредят автомобила само за няколко часа са твърде скъпи за повечето от потребителите.

Високата цена също може да забави масовото навлизане на електрическите коли.

Повечето от половината хора биха си купили електрическа кола само ако тя е на по-ниска или същата цена, както бензиновите автомобили.

Едва 6% биха платили цена от порядъка на 3 000 евро за електрическа кола.

Цените на сегашните модели електрически коли, са доста по-високи.

Последната електрическа кола на Mitsubishi пусната на пазара в Англия преди две години е на цена от 9 хиляди паунда.

Новият модел i-MiEV на компанията пък е на цена от 23 990 паунда.

Електрическата кола на Nissan - Nissan Leaf е доста по-голяма от модела на Mitsubishi и на същата цена.

Едва 5% от хората, които казват, че биха обмислили за купуването на електрическа кола, биха платили 30 000 евро за кола.

Според проучването основното затруднение за навлизането на електрическите коли, е че голяма част от потребителите нямат опит с карането на такива автомобили. Те се учудват от бързото ускоряване и гладко каране. Но това са може би и факторите, които привличат онези 13%, които казват, че ще бъдат от първите с електрически коли.

Водещи

Най-четени