Едрият европейски бизнес финансира противниците на климатичното законодателство в САЩ 02.11 | 11:40

Почти 80% от даренията за кампаниите на „настроени неприятелски към климатичните промени“ кандидати за Сената се дават от европейски фирми

От Ивайло Ачев

Европейски компании, които са най-големите замърсители на околната среда на Стария континент, финансират по-голямата част от кампанията на кандидати за американския Сенат, които са против сериозното намаляване на вредни емисии.

Съгласно проучване на Climate Action Network Europe (CAN Europe) почти 80% от даренията за кампаниите на „настроени неприятелски към климатичните промени“ кандидати за Сената се дават от европейски фирми.

Най-големите имена в списъка са British Petroleum, Lafarge, GDF-Suez, E.ON, BASF, Bayer, SOLVAY и Arcelor-Mittal. Осемте компании са отговорни за между 5% и 10% от вредните емисии, които се покриват от Европейската схема за търговия с вредни газове (ETS). Информацията се потвърждава и от британския ежедневник The Guardian.

Според CAN европейските компании са пренесли войната отвъд Океана, за да не трябва да я водят в Европа, където намеренията на ЕС по отношение на климатичните промени са далеч по-сериозни. 240 хил. долара от общо 306 хил. долара, похарчени за кампанията на отявлени противници на ново американско климатично законодателство, са дадени от европейските гиганти.

Най-големи дарения са давани на кандидата на републиканците от Аляска Лиса Мърковски (16 хил. долара), на Джим ДеМинт (13 хил. долара) и Джон Корин (11 хил. долара).

Водещи