Еколози: Застрояват тайно Витоша чрез новия план 01.08 | 10:09

Няма да има нови хижи и хотели, само ще се ремонтират старите, казват авторите на стратегията

От Кристиан Костурков

Екозащитни организации скочиха срещу представения вчера проект за План за управление на Природен парк "Витоша". Според коалицията "За да остане природа в България", ако той бъде приет в този му вид, това ще доведе до редица проблеми за планината, обитаващите я видове, чистотата на природата в нея и т.н. Основната причина за това пък е рискът от застрояване, от което не е добре защитен природният парк според разписаните в плана забрани.

Според екозащитниците цялата висока и средна част на Витоша от север и от запад се отваря за застрояване в така наречената Зона за хижите, сградите за подслон, административните центрове за управление и поддръжка на парка и спортните съоръжения. Също така в зоната за сгради и съоръжения е много обширна. В нея са включени много гори и местообитания на различни видове, смятат от коалицията. Каменните реки, специфични за Витоша, са сложени в същата зона за сгради и съоръжения. "Предложена е фиктивна забрана за строителство - тя забранява строеж на хотели, вилни, производствени, складови и инфраструктурни сгради, и остава отворена врата за всякакъв друг вид строителство, например апарт-комплекси", пише в официалната позиция на "Да остане природа в България".

От там алармират още, че в новия план за Витоша не са предвидени буферни зони между резерватите и останалите зони. По този начин те могат да граничат директно със зоните за сгради и съоръжения, съответно пистите биха могли да бъдат непосредствено до резервата. "Ако между зоната за строга защита и зоната за строителство няма буфер, ще се намалят районите, обитавани от дивите животни, а същевременно ще има и нерегламентирано навлизане резерватите", казват природозащитниците.

Те виждат и влошаване спрямо сега действащия План за управление на Витоша. То се изразява в липсата на определени места за горски, селски и дивечовъдни стопанства, от което следва, че за гори, пасища и дивечовъдна дейност няма отделни зони. В проекта за нов план има една обща зона за тези дейности, но вътре в нея не са обособени места за отделните дейности.

Авторите на проекта за новия План за управление на Витоша обаче смятат обвиненията на коалицията за неоснователни. В разпространено до медиите писмо от фирмата "Пролес инженеринг" обясняват, че той предвижда опазване на растителните и животински видове и резервати, но и отваря планината за хората. Същевременно той забранява и увеличаването на легловата база в планината. "Допуска се модернизация и реконструкция на сега съществуващите хижи, почивни станции и хотели, но не и строителството на нови", казват от компанията.

Ако бъде приет, новият план ще подобри значително и условията за туризъм. "За разлика от предишния, където възможностите за модернизация на цялата туристическа инфраструктура бяха силно ограничени и на парче, новият проект дава възможност за разработване на цялостна визия на Витоша. Ще се регламентират точно определени места, на които ще се развива спорт и туризъм, включително и в унисон с факта, че паркът е част от програмата "София -спортна столица на Европа през 2018 г.", казват още от "Пролес инженеринг".

Водещи

Най-четени