Еколози се притесняват, че освен писти, в Банско ще се строят още хотели 08.02 | 13:41

Ако се приеме предложението на община Банско, може да бъде застроена 65% от територията на Национален парк Пирин

От Ивелина Георгиева

Предложението на община Банско за промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин" всъщност премахва забраната за всякакво строителство върху 65% от територията на националния парк и изсичане на вековни гори. За това алармират от Коалиция "За да остане природа в България".

Според тях така ще могат да се изграждат не само лифтове и писти, но и хотели. Това ще застраши бизнеса на всички хотели, които не са близки до концесионера "Юлен" АД, ще увеличи замърсяването на питейните води и ще узакони незаконното строителство в последните години, предупреждават еколозите.

Според тях община Банско и "Юлен" АД са извършили множество нарушения и не са понесли никакви последствия за това. Екоактивистите обвиниха общината и концесионера в използването на 650 декара държавна земя над разрешеното по концесионен договор, включително изсичане на стотици декари вековни мурови гори.

Нарушени са и изискванията спрямо оценката за въздействие върху околната среда за териториално-устройствения план на ски зоната, в която се предвижда да не се увеличава легловата база в Банско над 7 800.

Сред нарушенията са още строителство на пистите с много по-голяма ширина от 30-те метра, разрешени от оценката за въздействие върху околната среда и извършване на мащабни земно-изкопни работи.

Предложената промяна на плана за управление осигурява узаконяване на незаконните писти, обявени от Евдокия Манева през 2004 г, посочват още от неправителствените организации.

Исканията на община Банско за изграждане на нови писти, водохващания за изкуствен сняг, ски лифтове и влекове и допускането включително на строителства на хотели, нарушават разпоредби от Закона за защитените територии.

Според тези разпоредби в националните паркове се забраняват: строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.

Еколозите изразиха недоволството си, от срещата между община Банско и представители на правителството при "закрити врати", която се провежда днес.

Те смятат, че участие в подобни обсъждания трябва да вземат общини около Национален парк Пирин, а не само община Банско.

Министерството на околната среда и водите трябва да обяви истинските собственици на офшорната фирма, която притежава най-голям дял от концесионера на ски зона Банско Юлен АД, за да се спазят изискванията на Закона за мерките против изпиране на пари. Ако това не стане, остават съмненията за конфликти на интереси на представители на местната и централната власт, които може да са фактическите собственици на концесионера.

Зелените се оплакаха още, че само предложенията на община Банско ще бъдат разгледани на Висшия експертен екологичен съвет на 19 февруари 2013 г., което задълбочава съмнения за конфликт на интереси.

Водещи

Най-четени