Екоминистърът неглижира факта, че Зелено движение го смята за некадърен 13.12 | 11:46

"Зелено движение има някакви тежки вътрешнопартийни търкания, които аз не мога да разбера и нямам интерес към тях. Аз не мога да се занимавам с тези проблеми, имам по-сериозна работа", обяви Юлиян Попов

От iNews.bg

"Зелено движение има някакви тежки вътрешнопартийни търкания, които аз не мога да разбера и нямам интерес към тях. Аз не мога да се занимавам с тези проблеми, имам по-сериозна работа".

Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка със снетото от него доверие от страна на Зелено движение.

Според него това не може да има никакви политически последствия.

В интервю за предаването "Преди всички" министър Попов коментира и климатичната конференция в Дубай. Той отбеляза, че за първи път страната ни е имала павилион на това събитие. А това е второто най-голямо политическо събитие в световния календар по принцип, подчерта министърът:

"Обикновено нашата делегация е по 2-3-ма души, този път бяха 280 души, като това беше предимно бизнес – бизнесът, който си дава сметка колко важен е този сектор. В нашия павилион имахме 22 събития – това бяха панели на високо равнище, международни, за индустрията, за иновациите, за новите технологии. Те се приеха изключително добре".

Там министър Попов е подписал 2 важни споразумения. Едното е за възстановяването на Украйна, а другото е за декарбонизация на правителствените дейности.

Преди 5 години правителствата и научните среди бяха тези, които настояваха светът да се придвижва в една по-активна декарбонизационна посока, коментира Юлиян Попов, като добави:

"Сега виждаме, че докато държавите се карат и не могат да се разберат, всъщност бизнесът движи много по-активно. Ние сме в дълг към бизнеса да дадем по-ясни посоки. На българска почва изглежда по същия начин".

Попов определи конференцията като много тежък преговорен процес, който има конкретни цели и огромни финансови решения.

Относно изкопаемите горива, екоминистърът подчерта, че темата е ясна за България:

"В България този въпрос се решава през пазара на емисиите и то е ясно накъде отива. За 10 години поне е ясно какво точно ще стане и то става".

"Ние водим преговорите като общ блок на ЕС. Нашата позиция е, че ние искаме в крайния текст ясно да се заяви, че трябва да се приключи използването на фосилни горива, а не да се намали", декларира министърът на околната среда. И подчерта:

"Независимо какъв точно е езикът, с който се формулира бъдещето на изкопаемите горива тази година, бизнесът работи с много ясна перспектива за тяхното затваряне".

Няма инвеститори, които инвестират в газ в ЕС, допълни още Юлиян Попов.

Водещи

Най-четени