Електромобилите - без винетки, такса за регистрация и движещи се в буслентите 09.08 | 13:08

Готви се Национален план за развитието на електромобилния транспорт

От Ивелина Георгиева

Правителството е изготвило Национален план за действие, с който цели да развие електромобилния транспорт като масов. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. 

С официална церемония той откри 9-та станция за зареждане на електромобилите в София. Тя е разположена пред Министерството на икономиката, на ул. "Славянска". 

На територията на България има общо 1100 електромобилни превозни средства, в това число автомобили, мотопеди и мотори. Самите автомобили обаче са едва 5-6, коментира Весела Шаранкова, изпълнителен директор на Full Charger България, която изгражда станциите.

За да подсили развитието на сектора в плана си за действие правителството предвижда за електромобилите да отпадне таксата за регистрация, закупуването на винетки и заплащането на местните данъци и такси. Обмисля се и възможността на електромобилите да бъде разрешено да се движат в буслентата. Според Добрев електромобилите са малко и няма да увеличат трафика. 

Този Национален план за действие ще бъде внесен в Министерския съвет в края на август и се очаква до края на годината да бъде приет.

В следващия програмен период (2014 - 2020) държавата планира да отпусне средства за развитието и на инфраструктурата на тази вид транспорт и по-специално да се фокусира върху изграждането на станции за зареждане на електромобилите.

С разположението на седем зарядни станции на територията на София от миналата година започна и първият пилотен проект за развитието на този вид транспорт. Вече има открита такава станция и в Добрич, предстои и откриване в Стара Загора.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова централната градска част на столицата "буквално се задъхва от изгорели газове и затова трябва да се концентрираме върху развитието на електоромобимния транспорт".

Основните инвестиции през тази и следващата година са в изграждането на електротранспорта. Фандъкова припомни че в Столичната община вече има приети промени, в които се предвижда собствениците на електромобили да паркират безплатно навсякъде.

Водещи

Най-четени