Емисиите въглероден диоксид от новите коли в ЕС намаляват 29.06 | 15:16

Понижението е факт благодарение на новите технологии в автомобилостроенето

От iNews.bg

През миналата година средните емисии въглероден диоксид от новите автомобили намалява с 4%. Това е второто най-голямо годишно понижение, показва доклад на Европейската агенция по околна среда.

Наблюдението на парниковите емисии на новите автомобили, продавани в ЕС започна през 2000 година, допълват от Европейската комисия.

През миналата година средните емисии въглероден диоксид са 140 грама на километър. Тези данни са окуражаващи, че плановете на ЕК за намаляване на емисиите до 130 грама на километър до 2015 година ще бъдат изпълнени.

Все пак еколозите изтъкват, че средното понижение на емисиите през 2010 година е по-малко спрямо 2009 година. Тогава беше записан спад от 5.1%. Това вероятно е породено от кризата в много държави от общността.

Намалението на емисиите е факт благодарение на новите технологии за производство на автомобили и увеличаването на горивната ефективност, допълват още от агенцията. Вероятно след кризата още средства ще бъдат насочени в тези области и така ще има още намаления на емисиите.

 

Водещи

Най-четени