Емисиите на европейските предприятия растат, но по-бавно от икономиката 08.07 | 15:14

Това свидетелства за възстановяването на икономиката

От Елена Коцева

Обемът на емисиите, които предприятията в Европа са отделили през миналата година, е нараснал с 3.2% до 1.932 милиарда тона. В сравнение с миналата година те са били 1.873 милиарда тона.

Официалната статистика на ЕК за предприятията, които участват в квотната система в Европейския съюз  (EU ETS)  бе оповестена в началото на седмицата. В съобщението се посочва, че предприятията в Кипър все още не са предоставили данните си.

Въглеродните емисии през 2010 година също бележат нарастване, което обаче може  да се коментира двояко, тъй като свидетелства за икономическо възстановяване.
Все пак на този етап отделените емисии на участниците в EU ETS остават значително под пределите, установени през търгувания период 2008 – 2012 година, направи извод еврокомисарят по климата Кони Хедегард.

През 2009 година съкращаването на емисиите беше 11.6%, напомнят още от ЕК.
Най-много замърсяване е било констатирано от Германия – 457.7 милиона тона, като показателят скача от 428.2 милиона тона година по-рано.

Великобритания се нарежда след това с 237.4 милиона тона при ръст от 231.9 милиона тона. И двете страни са в групата на най-големите европейски икономики, пише агенция Новости.
Трета по обем на отделените въглеродни емисии е Полша с показател от 199.7 милиона тона и най-малък ръст от 191.9 милиона тона.

Най-малък обем емисии принадлежи на Лихтенщайн – 180 хиляди тона.

Ръстът на въглеродните емисии съответства на очакванията и прогнозите на анализаторите, счита ЕК. Успокоението идва и от това, че увеличението през 2010 година е по-малко съответно на "отскока” на производствената активност на предприятията в Европейския съюз.

Средният индекс на промишленото производство в 27-те страни от ЕС нарасна през 2010 година с 6.7%, отбелязват още от комисията.

EU ETS обединява повече от 12 хиляди предприятия от промишленото производство и производството на електричество с 27-те страни от Европейския съюз, а също и в Холандия и Лихтенщайн.

Водещи

Най-четени