Жирафите заплашени от изчезване 08.12 | 17:02

Най-високите животни са намалели с 40% за 30 години

От iNews.bg

Жирафите в дивата природа са намалели с 40% през последните 30 години и са заплашени от изчезване. Общият брой на жирафи – най-високите сухоземни животни, е паднал до по-малко от 100 000 през 2015 г., най-вече поради загуба на хабитат и бракониерски лов, съобщи Международният съюз за опазване на природата, цитиран от БНР.

"Тези величествени сухоземни животни са обект на безмълвно изчезване", предупреждава Джулиан Фенеси, съпредседател на експертната група, която работи по темата за жирафите в организацията.

От 157 000 преди 30 години, сега жирафите са само 97 500. Основната причина е навлизането на хората в естествените местообитания на жирафите и скокът в бракониерството, посочват от организацията.

Дълговратите любители на листа обитават южна и източна Африка, а в западните и централните райони на континента се срещат на изолирани места. От девет подвида на жирафите само при три се наблюдава увеличение на популацията. При пет обаче има рязък спад и само един подвид остава с непроменени параметри.

Водещи

Най-четени