За отмяна на забраната за проучване на шистов газ предупредиха протестиращи 10.03 | 14:06

На протеста в столицата раздават изображения на 50-левови банкноти, на които Пенчо Славейков е с противогаз

От Деляна Петкова

В центъра на София, пред паметника на Патриарх Евтимий, се проведе протест срещу шистовия газ. Това е по-скоро една демонстрация, за да дадем ясна представа на хората - какво се случва след тази прословута забрана за проучванията и добива, каза Марияна Христова от Гражданската инициатива, цитирана от Агенция "Фокус".

Според представителите на инициативата се правят опити забраната да бъде премахната. С плакатите "Българино,
излез и защити земята си", "Чиста вода, здрава земя" и "Не на добива на шистовия газ в България" те се опитват да алармират обществото за тази вероятност.

Протестиращите раздаваха образи на 50-левови банкноти. На тях Пенчо Славейков е с противогаз. Мариана Христова обясни, че са отпечатали тези брошури заради обвиненията, че протестите срещу проучванията за шистов газ с метода хидравличен удар са били финансирани от "Газпром".

Пред протестиращите излезе енергийният експерт и бивш директор на Дирекция "Природни ресурси и концесии” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Христо Казанджиев. Той обаче така и не можа да обясни позицията си, защото изказването му беше прекъсвано от освирквания, въпреки призивите на организаторите на протеста.

От малкото думи на Казанджиев стана ясно, че за него фракингът е утвърден във времето метод за добив на шисти. Никъде нямазамърсени води в резултат на тези действия - така отговори на въпроса дали би пил замърсена вода и допълни, че каквото и да каже, се приема с голямо предубеждение.

Водещи

Най-четени