Замърсяване по река Дунав в района на строящия се Дунав мост 2 30.05 | 14:01

Забелязано е черно петно, с предполагаемо съдържание на нефтопродукти

От Кремена Бедерева

Сигнал за замърсяване на река Дунав, в района на новостроящия се Дунав мост 2, е получен в Регионална лаборатория - Монтана от директора на РИОСВ-Монтана, съобщава Изпълнителната агенция по околна среда.

Забелязано е черно петно, с предполагаемо съдържание на нефтопродукти. Сформиран е съвместен екип от експерти от регионалната екоинспекция в Монтана за извършване на проверка по сигнала.

При направеното обследване не е установено наличие на петна от нефтопродукти или друго замърсяване на реката. Взети са две водни проби, на които ще бъде извършен физикохимичен анализ в РЛ.

Резултатите от извършените лабораторни изпитвания ще бъдат предоставени на регионалната екоинспекция.

Освен това, сигнал за изтичане на опасни вещества от производствен цех в Шумен е получен и вчера вечерта (29 май), около 2 часа, на телефон "112", съобщиха от ОД на МВР.

В индустриалната зона на града е изпратен аварийно-спасителен екип към Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - Шумен. Спасителите са установили мирис на амоняк.

Веднага са спрени крановете на техническото съоръжение, както и достъпът на амоняк до авариралия участък. При последвалата проверка станало ясно, че причината за изтичането на опасни вещества е техническа неизправност.

Намерени са три деформирани крана, уточняват още от ОД на МВР.

 

Водещи

Най-четени