Заради глобалното затопляне насекоми ще опоскват повече посеви 01.09 | 10:00

Горещината засилва метаболизма и разножаването им

От Ани Романова

По-горещият климат означава по-гладни насекоми, които ще изяждат милиони тонове посеви. Това предупреждават учени от Университета на щата Вашингтон в изследване, публикувано в научното списание "Сайънс", цитирано от БТА.

Според учените универсална физиологична характеристика на насекомите е, че когато е по-топло, те похапват повечко. Освен това в умерените райони повишаването на температурите води до бързото въпроизвеждане на насекомите. Резултатът от глобалното затопляне ще бъде, че ще има повече насекоми, които ще ядат повече, обобщава Къртис Дойч, един от авторите на изследването, който е и професор по океанография в Университета на Вашингтон.

Тези гладни насекоми ще се нахвърлят върху посевите от жито, царевица и ориз, предупреждават експертите.

Франция, Европа и САЩ, големи производители на зърнени култури, ще бъдат по-засегнати от феномена на "гладните прегрели буболечки", отколкото тропическите райони като Бразилия или Виетнам, където насекомите се възползват максимално от метеорологичните условия.

Да се даде оценка на загубите от този феномен е трудно упражнение. Учените са взели предвид покачване на температурата с 2 градуса по Целзий и ефектът, който ще има това върху метаболизма и допълнителния апетит на насекомите. Те обаче не са взели предвид евентуално допълнително използване на пестициди или други промени, които биха предотвратили подобно бедствие.

Резултатът от изчислението е, че при увеличаване с 2 градуса на температурите на повърхността ще бъдат изядени 213 милиона тона посеви от трите фундаментални култури. Сега насекомите изяждат 166 милиона тона. Резултатът ще е увеличаване на цената на храните, а най-бедните ще бъдат най-засегнати.

В глобален план един на девет души вече страдат от липса на достатъчно храна. Очаква се населението на света да достигне 9,8 милиарда души до 2050 г.

Учените изтъкват, че най-големи загуби ще понесат големите производители САЩ, Франция и Китай. А най-голяма полза от феномена ще извлече насекомото от вида Diuraphis noxia. На френски неговото по-разпространено име е руска житна въшка, припомня Франс прес.

Снимка: www.rothamsted.ac.uk

Водещи

Най-четени