Защитени птици умират от ветрогенератори край Каварна 10.01 | 16:52

Предстои преброяване на зимуващите водолюбиви птици в Бургаско

От Елена Кирилова

Защитени видове птици загиват от перките на ветрогенератори край Каварна, сигнализираха природозащитници.

От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявиха, че засегнати са два обикновени мишелова, чиито трупове са били открити в края на миналата седмица. По случая е съставен протокол от служител на РИОСВ-Варна.

Жертва на ветрогенераторите са станали също бухал, белоглав лешояд и един розов пеликан. Според БДЗП тези съоръжения не са "зелени” и не са изградени на подходящи места, така че да не вредят.

Природозащитните са притеснени от случаите и настояват екоекспертите да оценяват по-отговорно и по-внимателно ефекта от инсталиране на ветрогенератори.

Междувременно доброволци и служители на БДЗП в Бургас ще започнат преброяване на зимуващите водолюбиви птици в региона. За целта ще бъдат осъществени посещения на повечето водоеми по Южното Черноморие. Това ще се случи между 11 и 13 януари.

Обектите, които ще бъдат посетени, са язовирите Церковски, Траяново, Крушево, рибарници Карнобат, както и по-малките микроязовири в селата наоколо. Освен това ще се проследи разпространението, броят и видът на водолюбивите птици, които живеят в близост до Атанасовското езеро, езерото Вая и водоемите от комплекс Мандра-Пода.

Ще бъде съставена статистика за числеността на малките корморани в местата, където нощуват. Доброволците ще следят и зимуващите къдроглави пеликани в Атанасовското езеро.

Инициативата ще завърши с преброяването на птиците от язовир Ахелой на север до село Резово на юг. От БДЗП смятат, че тази година преброяването ще покаже повече птици, в сравнение с миналата година.

Водещи

Най-четени