Знаете ли кое е най-малкото гръбначно в света? 28.05 | 15:00

Вижте в списъка топ 10 на новите видове на 2013 г.

От Кремена Бедерева

Жаба с дължина едва 7 милиметра, официално призната за най-малкото гръбначно в света, намери място в списъка на най-необичайните открития в растителния и животинския свят, съставен от американски учени, предаде ДПА.

Списъкът Топ 10 на новите видове на 2013 г. е изготвен от специалисти от университета на Аризона.

Миниатюрната жаба обитава тропическите гори на Папуа Нова Гвинея. Подобно на други включени в списъка растения и животни тя е открита преди време, но едва сега е призната за нов вид.

За пръв път от много години биолози в Африка се натъкват на нов маймунски вид - маймуната лесула в района Ломами в Демократична република Конго.

Създанията от вида според описанието на изследователите имат "човешки очи". Мъжките екземпляри са с ярки сини ивици по гърба и гениталиите. Маймуните лесула и от двата пола посрещат всяко утро с пронизителни писъци и с "танци".

В списъка попада и месоядна морска гъба, която очарова учените с наподобяващите си харпуни предни крайници. Не е чудно, че сюнгерът е останал неизвестен на науката толкова дълго - представителите на вида, наречен Chondrocladia lyra, виреят на дълбочина над 3 километра в Тихия океан край бреговете на Калифория, допълва БТА.

Сред необичайните видове е и змия, открита в Централна Америка от германски специалисти. Биолозите са нарекли неотровното влечуго Sibon noalamina с екологично послание - второто й име на испански означава "не на рудниците".

Viola lilliputana - миниатюрна теменуга, вирееща в перуанските Анди, досега не е била наименована като вид. На учените е бил необходим половин век, за да анализират окончателно пробите, взети от цветето-лилипут още през 60-те години на миналия век. Седемдесет години след откриването й в списъка намира място флуоресцентна хлебарка от вулкана Тунгурахуа в Еквадор.

Възможно е обаче насекомото, което плаши хищниците светейки, вече да е изчезнал вид. Учените са включили в списъка и черна плесен, която застрашава праисторическите рисунки в пещерата Ласко във Франция.

Открита за пръв път през 2001 г., гъбичката е описана научно през 2012 г. и получава наименованието Ochroconis anomala. Снимка на необичайно насекомо в интернет фото портала Фликр привлича любопитството на биолозите.

В крайна сметка учените идентифицират флуоресцентната муха като нов вид и го наричат Semachrysa jade на името на Джейд - дъщерята на автора на фотографията. На Мадагаскар изследователи се натъкват на неизвестен преди вид вечнозелен храст, наречен Eugenia petrikensis. Насекомо, живяло преди 165 милиона години, е открито във фосили в седиментни скали в Китай.

Създанието е наподобявало листо на дървото гинко - най-вероятно за да заблуждава и улавя плячката си по-лесно. Учените дават на древното насекомо наименованието Juracimbrophlebia ginkgofolia.

Според авторите на списъка от университета на Аризона между 10 и 12 милиона растителни и животински вида обитават Земята. С оглед на бързото намаляване на много популации обаче учените трябва да ускорят мерките за откриването на неизвестни досега видове.

Най-четени