Зоопаркът в Стара Загора навърши 60 01.04 | 11:19

Над 400 животни от всички континенти посрещат гостите

От iNews.bg

Със семеен празник в живописния парк "Митрополит Методий Кусев" (Аязмото) ще бъде отбелязана 60-та годишнина от основаването на Зоологическата градина в Стара Загора. Уникалният празник, организиран от общината, започна в 9:00 ч. тази сутрин със забавления за цялото семейство, игри, викторини, спортни състезания и детски надпревари. Музиката, танците и доброто настроение ще властват през целия ден на площадките на Аязмото и на територията на Зоопарка, съобщават организаторите, предаде БГНЕС.

Втората в страната зоологическа градина, след Софийската, вече шест десетилетия е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. Тя е радост и емоция за малки и големи, за разходка сред природата, за среща с познати или непознати животни.

На площ от 70 дка могат да се видят над 400 представители на фауната от почти всички континенти - кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему, папагали и др.

През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта, а екипът на директора доц. д-р Радослав Михайлов непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася по възможност за запазване на естествената им среда.

На историята на зоопарка е посветена фотодокументалната изложба на Жейна Желева. Тя е разказана в 5 информационни табла със снимки на архивни документи от фондовете на Държавен архив – Стара Загора, Регионална библиотека "З. Княжески" и библиотека "Родина".

Водещи

Най-четени