И Panasonic влиза в бизнеса с електромобили 05.11 | 07:24

С нарастващото търсене на алтернативен транспорт все повече големи световни компании наливат капитал в малката компания Tesla Motors

От Кристалина Илиева

Японската корпорация Panasonic съобщи, че ще инвестира 30 милиона долара в Tesla Motors, американска компания, която произвежда електрически автомобили. Капиталовложението на Panasonic се равнява на 2% дял от базираната в Силициевата долина група.

Сключената сделка е част от тенденцията напоследък компаниите, продаващи електроника, и производителите на автомобили да си сътрудничат покрай бързо разрастващия се пазар на електрически коли и батерии.

Panasonic мести фокуса си от електрониката за дома, която се сблъсква с много голяма и разнообразна конкуренция, към бързо развиващия се и доходоносен сектор на възобновяемата енергия и енергоспестяването.

В унисон с тази стратегия миналата година японският гигант увеличи дела си в своя по-малък конкурент Sanyo и така си осигури контролен пакет акции. Чрез тези действия Panasonic получи достъп до така желаните природосъобразни технологии на Sanyo, като например презареждащите се батерии.

Търсенето на подобни технологии става все по-голямо успоредно с нарастването на броя на автомобилните производители, които навлизат в бизнеса с електрически коли.

Друга японска компания, автомобилният гигант Toyota, също инвестира в Tesla Motors, като нейното вложение е 50 милиона долара.

Водещи

Най-четени