И дюните с паспорти 05.04 | 15:21

Еколози поискаха охрана и скари, по които туристите да минават

От Десислава Маданска

Нужна е спешна паспортизация на дюните, които се отдават на концесия. В момента те се унищожават, тъй като плажуващите се разполагат твърде нагъсто. Това заяви експертът и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Росен Цонев на семинар за зоните от Натура 2000 в Царево, предаде БТА.

Той посочи, че освен информационни табели, могат да бъдат поставени специални ограждения и скари, по които туристите да минават.

По думите на еколога Чавдар Гусев проблем се оказва и липсата на специализирана охрана. Той обясни, че служителите на горските стопанства нямат задължения да се грижат за тях, тъй като не спадат към горския фонд, а Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите наблюдавала само резерватите.

В най-тежко състояние били дюните на плажовете Бутамята и Липите в Синеморец, също и тези по Косата на устието на река Велека. По думите на Цонев част от тях били разрушени от строителна техника и автомобили.

Еколозите обсъдиха и възможността сигналите за увреждане на дюните, подавани на телефон 112, да бъдат препращани и към полицията.

Също така природозащитниците са на мнение, че строителството в защитените райони може да се контролира, ако бъде приета Обща устройствена схема на Черноморското крайбрежие, План за управление на парк "Странджа" и общ устройствен план на общините по морето.

Водещи

Най-четени