И у нас птиците си имаха европейски дни 08.10 | 16:28

За два дни общият брой на наблюдаваните птици е бил 21 925 индивида от над 70 вида

От Андриян Георгиев

В Европейските дни на птиците у нас, провели се на 6 и 7 октомври, се включиха над 1 300 ученици, студенти и възрастни, които посетиха 20-те събития, организирани от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Общият брой на наблюдаваните птици е бил 21 925 индивида от над 70 вида. 

Най-много видове птици са установени в района на Бургаските езера, както и в защитената местност "Ятата” край Варна.

Трите най-често срещани видове за страната са: белочелата водна кокошка, кафявоглавата потапница и розовият пеликан.

От застрашените видове са наблюдавани: къдроглавият пеликан, белоглавият лешояд, белооката потапница и морският орел.

Домакини на събитието бяха градовете Бургас, Варна, Добрич, Русе, Свищов, Козлодуй, Пловдив, Хасково, Кърджали и Маджарово и София, съобщават от БДЗП.  

Пповече от 64 000 възрастни и деца наблюдаваха миграцията на птиците в 33 страни в Европа и Централна Азия. Всички те станаха част от Европейските дни на птиците 2012 и приеха поканата на BirdLife International да се включат в наблюдението на птици и да научат повече за тяхната миграция на юг.

Европейските дни на птиците са ежегодно събитие, организирано от BirdLife International. То приканва всички хора, интересуващи се от пернатите обитатели, които искат да научат повече за тях и да чуят интересни факти за тяхната миграция и невероятни пътешествия. Основната цел на събитието е да повиши осведомеността на широката общественост относно миграцията на птиците и опазването на световно застрашените видове и техните местообитания.

Всички наблюдения на птици от всяка страна са събрани, обработени и анализирани от Европейския център, координиран от Чешкото орнитологично дружество.

Ето и орнитологичните акценти:

- Трите най-многобройни вида птици наблюдавани по време на събитието са гривяк, обикновен скорец и обикновена чинка.

- В Южна Европа фламингите бяха сред най-многобройните видове. В източната част на континента са наблюдавани много редки и застрашени видове като царския и степния орел, чернокрилия огърличник, дропла и стрепет.

- Едно от най-добрите места в Европа за наблюдение на морски видове птици – Гибралтар, предложи невероятно зрелище за участниците в събитието. Те наблюдаваха защитените буревестници, както и белите рибояди, които ловуваха сред делфините.

- Във Финландия са наблюдавали около 400 000 белобузи гъски, докато в участниците в Швеция са били впечатлени от установените близо 370 000 гривяци.

- Интересно наблюдение на два ловуващи степни орела са наблюдавали участниците в Украйна.

- Изключително висока численост, 1350 индивида от светоно застрашената степна калугерица, е установена в Турция.

Водещи

Най-четени