Изследват снега от антарктически мегадюни 12.01 | 10:56

Снежните дюни се отличават от пясъчните с много по-сложните взаимодействия на повърхността с атмосферата

От Кремена Бедерева

Участниците в 60-ата сезонна руска антарктическа експедиция със снегоходи са се придвижили от целогодишната станция "Восток" до района на антарктическите мегадюни, които са отдалечени на разстояние 80 километра от станцията, съобщи за ТАСС началникът на експедицията Валерий Лукин.

Целта на учените е била да вземат проби от снега и да извършат изотопен и химичен анализ. Изследванията ще помогнат да се уточни "реалният обем на снега, който пада в този район на Земята", отличаващ се със сухия си климат и минималното количество валежи.

Те ще позволят също да се установи възрастта на снега, образувал мегадюните, и самата им природа. Учените наричат мегадюни снежните хълмове с височина няколко метра и дължина до 100 километра. Те са открити само в Антарктида - в централната й част, където нивото на валежите е анормално ниско.

Гребените на снежните дюни са перпендикулярни на посоката на ветровете, а в подветрената страна е открита вторична кристализация на снега за сметка на натрупването на по-топъл въздух.

Снежните дюни се отличават от пясъчните с много по-сложните взаимодействия на повърхността с атмосферата, които са ставали при образуването им.

Водещи

Най-четени