Как едно сляпо коте от Пловдив откри своя рай в Канада (СНИМКИ) 03.06 | 11:20

Доброволци от Let`s Adopt намериха грижовни стопани на Съли

От iNews.bg

Едва ли има човек, който да не е гледал филми и да не е чел истории за бездомни животни, които минават през редица приключения и изпитания преди да намерят любящи стопани. Оказва се, че и в България си имаме няколко такива истински приказки, реализирани със съдействието на доброволците от Let`s Adopt! Bulgaria. Такава е историята, започнала от Пловдив, в която главен герой е сляпото коте Съли, предадена от Дарик.

Доброволците от Let`s Adopt! Bulgaria получили на Фейсбук страницата си сигнал и снимка за сляпо коте, което стои на ограда в Пловдив. Доброволците веднага започнали да търсят съмишленик, който да отиде до адреса, да хване котето и да го транспортира в София, където ветеринари да положат адекватни грижи за него.

1923484

"Момчето, което пусна сигнала, се върна на мястото. Оказа се, че един ключар се грижи за котето и вечер го прибира в работилницата си. През деня обаче го пуска на улицата, където рано или късно историята щеше да завърши трагично за животинчето. Много внимателно момчето разговаря с ключаря, за да го убеди да му даде котето с единствената цел то да получи добра грижа", разказа Мария Кутрева, която е част от доброволческия екип.

1923489

Така котето се озовава в София и получава името Съли. Оказало се обаче, че зрението му не може да бъде спасено. Съли страдал от херпес вирусна инфекция, която, ако бъде диагностицирана навреме, може да бъде излекувана с антибиотични капки.

"Никой обаче не е забелязал Съли тогава и той тотално е загубил очите си", посочи Мария.

1923487

Доброволците настанили котето в приемен дом, където останал около година. През това време Съли преминал през операция, за да се премахнат унищожените остатъци от очите му. А за да се намери постоянен дом за него, помогнали доброволци фотографи, които му направили специални фотосесии.

По наблюдения на екипа животните със специални нужди са трудни за задомяване в България, тъй като хората се боят от тях и грижите, които изискват.

1923482

Затова историята на котарака от Пловдив попаднала на международната страница на организацията, а в него се влюбила канадката Тами, която се грижи и за други спасени животни.

1923485

Екипът на Let`s Adopt! Bulgaria събрал средства и организирал транспорт до Канада със специална логистична фирма. Като по филмите Съли бил очакван от новото си семейство на летището.

1923490

В началото бил много стресиран и се наложило да постои в специална стая с играчки в дома на новата си стопанка, където бил гушкан и обгрижван. Постепенно той свикнал с промяната и се запознал с останалите животни.

Тами е шампионка по бодибилдинг и съдия на канадската вътрешна организация по този вид спорт. Тя има просторна къща с градина, обезопасена с ограда.

1923488

Сега Съли се радва на живот като от приказка - пече се на слънце, тича и рови в тревата, отдава се на типичните котешки забавления като гонене на буболечки и дори е постигнал респектиращо тегло. Има си и страница във Фейсбук.

Страницата на Let`s Adopt! Bulgaria съществува от 2010 г. и намира домове на бездомни животни. "Правим стриктни проверки на всички наши осиновители. Говорим дълго с тях, за да усетим дали са правилните хора за даденото животинче. Ако имаме наблизо доброволец, той ходи на домашно посещение, а ако не - разглеждаме домашната среда чрез видео връзка по интернет", сподели Мария.

1923483

За този период организацията е постигнала забележителен резултат - намерила е любящи семейства за над 100 котки в България и за десетки със специални нужди в чужбина.

"Стандартната реакция на лекарите е да се евтанизират животните с увреждания, но ние успяваме да ги измъкнем от лапите на смъртта и да им намерим домове", посочи Мария.

1923486

Иначе имаме добър пример и в България - котенце, което като малко е било завъртяно за опашката, получило увреждане, което не го парализирало, но заради него загубило контрол над отделителните си функции.

"Това е много страшно, защото животинчето се изпуска в къщата. За да не се случва това, собствениците трябва да му помагат да ходи до тоалетна, като притискат коремчето му на специално място поне три пъти на ден. Такъв е случаят на Паренсо, който намери семейство в България - млади хора с малко бебеце, които се грижат за две котки", разказа Мария.

Водещи

Най-четени