Как се строи гнездо на царски орли? 23.05 | 07:20

Еколози се опитаха да привлекат вниманието върху застрашения вид

От Деляна Петкова

Как се строи гнездо на царски орел демонстираха в двора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" доброволци и служители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

С тази акция еколозите се опитаха да привлекат вниманието върху застрашения вид и да отбележат 20-та годишнина от началото на европейската програма LIFE.

Първият проект по програмата у нас е "Опазване на царския орел и ловния сокол", който се изпълнява от БДЗП от 2009 година насам. В момента дружеството изпълнява общо 6 проекта по програмата.

"Чрез построяването на живо на гнездо на царски орел и поставянето му на такова публично място в центъра на София, искаме да фокусираме вниманието върху нуждата от опазване на нашата природа и предотвратяване на изчезването на застрашени видове като царския орел”, коментира Светослав Спасов, ръководител на проекта.

Царският орел е един от най-застрашените видове птици в света. У нас са останали 23 размножаващи се двойки, повечето от които са в Сакар и Западна Странджа. БДЗП изгражда изкуствени гнезда в помощ на птиците, както и организира проследяване със сателитни предаватели, охраняват застрашени гнезда и обезопасяват електрическите стълбове в близост до гнездата на орлите.

Гнездото, което сглобиха еколозите днес (22 май) ще остане в двора на СУ 1 месец. То е с диаметър около 1,5 - 2 метра и в естествени условия тежи около 100 – 200 кг.

Водещи

Най-четени