Кактуси „превземат“ Кресненското дефиле 25.03 | 14:42

Все още остава загадка как са се появили там, версиите са няколко

От iNews.bg

Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства. Нехарактерните за нашия регион растения вече са прехвърлили река Струма и се разполакат, засега, на малка площ върху "Кривия” тунел, през който минава пътят Е-79 за Гърция. Колонията засега не еголяма, предаде БГНЕС.

За кактусовата плантация в Кресненското дефиле за първи път информира преди 10 години екологът от с. Черниче Павел Кипров. Тя бе обхванала площ от около 100 кв. м. терасата върху жп тунела в дефилето на източния бряг на Струма. Плантацията е от малки кактуси - саксиен тип. За първи път обаче през тази година малка колония вече има и оттатък реката.

Бодливите растения, характерни за Мексико и в някои от щатовете на САЩ, засега заемат площ от няколко квадратни метра, след като явно са прескочили реката. За миграцията им са спомогнали вятърът и птиците. На някои от растенията все още личат преживелите меката зима цветове. По принцип кактусите, които са от вида "Опунция”, цъфтят през есента.

Няколко са версиите как кактусите са се "настанили” в България. Според едната, пренос на въздушни маси от Средиземно море през 1994 г., донася на Витоша кактусови семена. В резултат стотици кактуси от два вида се появяват по склоновете на Лозенска планина край Панчарево. А според друга, кактусите са се саморазселили, след като през миналия век били засаждани по гробовете.

В България колонни от кактуси, освен на гореспоменатите места, има и на Змийския остров, край Белослав, село Пушево в Търновско, над рудника в квартал "Ораново" на Симитли и на други места. Кактусите са адаптирали и аклиматизирали напълно към климата в България.

Водещи

Най-четени